Werking waterontharder

Hoe hardwater ontstaat en wij maken het kalkvrij met een waterontharder van Watertotaal.

Regen gaat de bodem in en bindt zich met calcium en magnesium.
Het drinkwaterbedrijf pompt het naar uw huis of pand.
Daar wordt het calcium en magnesium door de waterontharder er weer uitgehaald.

 


Werking waterontharders van Watertotaal®?

Watertotaal® waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een filter (hars) dat de kalk echt uit het water haalt. De waterontharder wordt geïnstalleerd net achter de watermeter, waardoor u in het hele woning of gebouw van kalkvrij water kunt genieten. Het principe, waardoor het hars de kalk aan het water onttrekt heet ionenwisseling.

Na een bepaald aantal liters is de hars verzadigd en moet het "geregenereerd" worden. Dat gebeurt door middel van een spoeling met een zoutoplossing, die in de zoutbak wordt aangemaakt. Dankzij de zoutspoeling gaat alle kalk van de hars af en kan de ontharder weer kalkvrij water leveren. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u nog wel water gebruiken, maar dat is niet kalkvrij. Dit duurt ongeveer een half uur en gebeurt eens per 6 à 10 dagen. Daarom stellen wij de spoeling meestal om 2 uur 's nachts in.


De regeneratie stappen:
1 Terugspoelen
2 Pekel aanzuiging
3 tragespoeling om overtollig zout van het harsbed te verwijderen
4 Snellespoeling
5 Opvullen van het zoutvat


Werking van de waterontharder:
Om de processen te regelen heeft de waterontharder elektriciteit nodig. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De waterontharders hebben dus geen pomp en zijn energiezuinig.

Digitale Volumesturing
Er zijn verschillende manieren om te besturen hoe en wanneer het apparaat zichzelf schoon spoelt van het kalk. Bij andere merken waterontharders. Wordt vaak gebruik gemaakt van mechanisch volume gestuurde ontharder en werkt met membranen en zijn zeer storing gevoelig en daarom adviseren wij in alle situaties een waterontharder met een digitale volumesturing. Alle waterontharders op onze website zijn digitaal volume gestuurd.

Wij programmeren de besturing afhankelijk van de hardheid van het water en uw waterverbruik, zodat de waterontharder automatisch spoelt en alleen wanneer nodig. De volumemeter houdt uw verbruik bij, waardoor de waterontharder kan inspelen op het schommelende verbruik van elk huishouden.

Zodra een bepaald aantal liters is onthard, zal de waterontharder de daaropvolgende nacht gaan spoelen. We stellen de waterontharder in met een reserve, zodat u nog wel kalkvrij water krijgt na overschrijding van de ingestelde volume, tot aan de spoeling.